4 types gevoelige huid: en wat je er aan kan doen

4 types gevoelige huid: en wat je er aan kan doen

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is moeilijk te definiëren omdat de definitie voor iedereen anders kan zijn. De beste definitie is misschien: gevoelige huid is een huid die gemakkelijk reactief is (je moet dus twee keer nadenken voordat je nieuwe producten gebruikt). Ik zou mensen met een gevoelige huid indelen in twee categorieën: degenen die echt een genetische aanleg hebben voor gevoeligheid en degenen die hun huid gevoelig maken vanwege iets dat ze doen. De meeste mensen die worstelen met gevoeligheid vallen in de laatste categorie.


De vier soorten huidgevoeligheid

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een persoon meer dan één van deze gevoeligheden tegelijkertijd kan ervaren.
1. Allergische gevoeligheid

Een allergie treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam een ​​stof als schadelijk beschouwt en daarop te sterk reageert. Omdat iedereen een allergie kan hebben, kunnen alle huidtypen dit soort gevoeligheid ervaren. Dit kan een reactie zijn op iets lokaal toegepast of op iets intern. Je huid werkt ook als een systeem om dingen te verwijderen waar het lichaam het niet mee eens is, dus dingen zoals voedselallergieën kunnen zich op de huid manifesteren. Er kan ook een voedselgevoeligheid rond de mond, nek of gezicht ontstaan ​​- eigenlijk overal waar voedsel in contact is geweest met uw huid.

Het kan lastig zijn om een ​​allergische gevoeligheid te behandelen, omdat je uiteindelijk de oorzaak moet vinden. Hier komt een beetje detectivewerk aan te pas. Omdat allergische reacties meestal binnen 24 uur na het contact met een allergeen plaatsvinden, is het een goed idee om je stappen te volgen. Houd er rekening mee dat als het gaat om actuele producten, het ongebruikelijk is om plotseling te reageren op iets dat u al heel lang gebruikt, dus probeer te onthouden of je iets nieuws hebt geïntroduceerd in die periode.
Kenmerken van allergische gevoeligheid

Erytheem (roodheid)
Huiduitslag en / of jeuk
Zwelling
bulten of striemen
De huid voelt warm aan

Veel voorkomende oorzaken van allergische gevoeligheid

Interne ontsteking ( anticonceptie, spiraaltjes en voedselallergieën door het eten van schaaldieren, aardbeien, soja en pinda’s)
Bepaalde plantenverbindingen die worden aangetroffen in huidverzorgingsproducten (twee veel voorkomende boosdoeners zijn kamille en azuleen, die beide verband houden met ambrosia)

Hoe om te gaan met allergische gevoeligheid

Stop met het gebruik van verdachte allergenen. Dit betekent huidverzorgingsproducten, voedsel of iets anders.
Vereenvoudig je routine en concentreer je op het kalmeren van de huid. Blijf bij de basis, zoals een reinigingsmiddel en creme, en stop met het gebruiken van actieve ingrediënten, zoals retinoïden en exfoliërende zuren. Misschien is het ook te overwegen om gewoon even helemaal niets te gebruiken maar alleen water om te reinigen.


Gebruik ijskompressen op de getroffen gebieden.
Raadpleeg je arts. Als je genoeg zwelling, jeuk of ongemak ervaart, kan je arts een antihistaminicum aanbevelen. Als het niet snel overgaat is het misschien goed om een allergietest te bespreken.
Controleer of een van je  gebruikelijke producten opnieuw is geformuleerd.

Er is niets vervelender dan erachter komen dat een van de weinige producten waar je tegen kan opnieuw is geformuleerd, zeker niet nadat je hebt gesmeerd.

2. Breakout-gevoelige huid, een huid die snel reageert met puistjes en bultjes.

Als huidverzorgingsproducten (vooral die met een zware of rijke textuur) gemakkelijk verstopte poriën of puistjes veroorzaken, dan ben je misschien dit type. Een uitbraak zal optreden wanneer iemands huid veel dikke, kleverige olie produceert. Dit houdt dode huidcellen in de poriën vast en zorgt ervoor dat zuurstof niet door de porie circuleert, wat de perfecte omgeving voor bacteriën creëert om te gedijen. De onderliggende oorzaak van het krijgen van puistjes is moeilijk vast te stellen (hier zijn 11 mogelijke oorzaken), omdat het van alles kan zijn, van genetica tot een eenvoudig geval van pech. Er zijn echter bepaalde dingen die je kunt doen om dit soort gevoeligheid te minimaliseren.
Kenmerken

Hobbelige huidtextuur (gesloten comedonen)
whiteheads
Vlekken (puisten en cysten)
Milia

Algemene oorzaken

reinigingsborstels
Vloeibare foundation
Vloeibare primers
Crème blush
Gezichtsoliën in hun pure vorm
Waterbestendige zonnecreme (vooral in combinatie met warmte van de zon)

Hoe om te gaan met dit type:

Gebruik lichtgewicht huidverzorgingsproducten. Vermijd producten met een te dikke textuur, evenals zware oliën en zonnebrandmiddelen (vooral waterbestendige zonnebrandmiddelen).
Experimenteer niet te veel met producten. Dit brengt je alleen maar onnodig in gevaar voor verstopte poriën en puistjes. Denk aan “als het niet kapot is, repareer het niet”, en zorg ervoor dat je elke keer als je nieuwe producten uitprobeert, deze test en één voor één gebruikt.
Introduceer langzaam actieve ingrediënten. Als u gevoelig bent voor doorbraak en al poriën hebt verstopt, moet u er rekening mee houden dat soms actieve ingrediënten zoals exfoliërende zuren of retinoïden een eerste “zuivering” kunnen veroorzaken. Dit kan tot meer vlekken leiden.  Begin met slechts een keer per week en bouw op.
Gebruik kalmerende en antibacteriële ingrediënten in je huidverzorgingsroutine. De logica hierachter is dat je irritatie en ontstekingen moet vermijden, die puistjes kunnen veroorzaken.
Krijg voorlichting over make-up en hoe het je gezicht beïnvloedt.

3. Door warmte geactiveerde gevoeligheid

Sommige mensen hebben een huid die gevoelig is voor warmte. Dit komt omdat warmte de bloedtoevoer naar de haarvaten doet toenemen (kleine bloedvaten net onder het huidoppervlak). Dit zorgt ervoor dat haarvaten verwijden en uitzetten, waardoor ze zichtbaarder worden en de huid er rood uitziet. Als de huid eenmaal is afgekoeld en de interne temperatuur is verlaagd, zullen de haarvaten weer samentrekken en zal de roodheid verdwijnen. Idealiter is het het beste om dit herhaaldelijk strekken en samentrekken te vermijden, omdat dit uiteindelijk kan leiden tot permanent vergrote capillairen die zichtbaar blijven op het huidoppervlak. Als je iemand bent die al rosacea heeft, zul je bijzonder gevoelig zijn voor door warmte geactiveerde gevoeligheid.
Kenmerken van warmte-geactiveerde gevoeligheid

Roodheid en blozen
De huid voelt warm aan
Zichtbare haarvaten / coupersose

Algemene oorzaken van door warmte geactiveerde gevoeligheid

Intens sporten
Warme douches
blootstelling aan de zon
Sauna’s of stoombaden

Hoe om te gaan met warmte-geactiveerde gevoeligheid

Stel je huid niet bloot aan hoge temperaturen, waar mogelijk. Dit omvat het vermijden van heet water, intensieve lichaamsbeweging zoals  yoga en zelfs het eten van gekruid voedsel.
Zoek naar producten met kalmerende, kalmerende ingrediënten Gebruik een ijskompres of probeer uw producten in de koelkast te zetten, zodat ze afkoelen op de huid als ze worden aangebracht.

4. Droge / gedehydrateerde gevoeligheid

De onderliggende oorzaak van vrijwel elke droge / gedehydrateerde gevoeligheid is een fragiele of verstoorde vochtbarrière. Wanneer de vochtbarrière van de huid wordt aangetast, veroorzaakt dit microscopisch kleine scheuren. Hierdoor kan vocht uit de huid ontsnappen en kunnen irriterende stoffen gemakkelijker doordringen. Dit kan soms leiden tot  prikkeling, wat een ontstekingsreactie is op iets dat lokaal is aangebracht op de huid met een verstoorde vochtbarrière.
Kenmerken van droge / gedehydrateerde gevoeligheid

losse velletjes
vatbaar voor Eczeem
jeuk
gevoel van beklemming
Ruwe textuur
Stekend of branderig gevoel

Veel voorkomende oorzaken van droge / gedehydrateerde gevoeligheid

Droge klimaten of vliegreizen
Veranderende seizoenen (hallo, winter!)
Ingrediënten zoals synthetische geuren en parfums, sommige essentiële oliën.
Harde, drogende producten zoals schuimende reinigingsmiddelen of acnebehandelingen op recept
Overmatig scrubben met zuren (dit kan de pH van uw huid verlagen tot het punt waarop het de vochtbarrière verstoort)

Hoe om te gaan met droge / gedehydrateerde gevoeligheid

Vermindering van exfoliatie. Dit omvat fysieke exfoliators zoals scrubs, reinigingsborstels, washandjes en zure exfoliators.
Gebruik een zachte reiniger die de huid niet van vocht zal ontdoen. Vermijd ook producten met een sterke geur, omdat dit de gevoelige huid verder irriteert.
Begin na het reinigen met een hydraterende toner
Zoek naar een moisturizer met barrièreherstellende ingrediënten.

Lees de volledige lijst met barrièreherstellende ingrediënten en leer meer manieren om een ​​beschadigde vochtbarrière te versterken.

Ik hoop dat je dit nuttig hebt gevonden om te begrijpen waarom je oh-zo-tere huid doet zoals het doet.

Geef een reactie