beschadigde huid door zon herkennen en wat je er aan kunt doen

beschadigde huid door zon herkennen en wat je er aan kunt doen

Zonneschade genoemd, is een brede term die wordt gebruikt om veranderingen in de huid te beschrijven die worden veroorzaakt door chronische blootstelling aan UV-stralen (UVA) en ultraviolet B (UVB). Het kan het gevolg zijn van natuurlijke UV-straling  door de zon of het gebruik van synthetisch UV-licht (dat wil zeggen zonnebanken).

Na verloop van tijd veroorzaakt overmatige blootstelling aan UV-moleculaire en genetische veranderingen in de huid die zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder:

Lijnen en rimpels
Pigmentatie verandert
Donkere of verkleurde vlekken (ouderdomsvlekken)
Verschijning van bloedvaten (telangiectasia)
zomersproeten
Ongelijkmatige teint
Verdunnen van de huid
Actinische keratose (voorstadia van vlekken die ruw en schilferig zijn)
Huidkanker

Waar vindt zonneschade plaats?

Schade door zon komt het meest voor op lichaamsdelen die het meest gevoelig zijn voor blootstelling aan UV-straling, zoals het gezicht, de nek, de borst (decolleté), armen, handen en benen. De billen, de geslachtsdelen en de bovenarmen worden meestal het minst aangetast..
Kan je het  voorkomen?

Helaas is zonneschade op de huid moeilijk volledig te voorkomen, zelfs voor personen die niet opzettelijk bruin worden. De meeste schade door de zon treedt op na jarenlange regelmatige blootstelling aan de zon. Sterker nog, de meeste mensen hebben al 25% van de UV-blootstelling  die je hele leven te verduren krijgt al tegen het einde van hun tienerjaren te pakken.

Er zijn verschillende praktische manieren om je blootstelling aan UV-straling te beperken

Gebruik dagelijks een breed-spectrum zonnefilter met een hoge SPF, zelfs als je niet verwacht buiten te zijn. Blootstelling aan schadelijke UV-stralen gebeurt vaak onverwacht, zoals in een voertuig of wanneer het bewolkt is.
Draag een breedgerande hoed, zonnebril en zonwerende kleding als het echt mooi weer is.
Vermijd alle vormen van bruinen. Als een gebruinde look is waar je voor gaat, kies dan voor spray-on of andere zelfbruinende producten.
Ga niet in de zon zitten tijdens piek UV-uren

Is het mogelijk om zonneschade om te keren?

Hoewel er geen manier is om het volledig om te keren, zijn er verschillende behandelingsopties die de huid kunnen verjongen (het minimaliseren van de cosmetische effecten van beschadiging door de zon).
Hier zijn effectieve opties om verschillende niveaus van zonneschade te behandelen:

Licht

Voor personen met vroege tekenen van veroudering (meestal begin 20) kunnen plaatselijke behandelingen met retinoïden of retinolen, vitamine C en alfahydroxylzuur krachtig genoeg zijn om merkbare resultaten te verkrijgen.

Matig

Mensen met meer gematigde zonneschade die niet reageert op lokale producten, kunnen kiezen voor intensievere cosmetische procedures, waaronder chemische peelings,of microdermabrasie. Fijne lijnen en rimpels kunnen ook worden behandeld met Botox,  of andere huidvullers. Deze geavanceerde behandelingen leveren doorgaans uitstekende resultaten op.

Ernstig

Patiënten met ernstige gezichtsveroudering kunnen het meest profiteren van een facelift, neklift, wenkbrauwlift of een alternatieve plastische chirurgieprocedure.Een  Chirurgische ingreep kan de enige manier zijn om diepe rimpels, verzakte huid en een extreem verlies van huidelasticiteit tegen te gaan.

Geef een reactie