Cosmetica maken: beginners, wat heb je nodig?

Ik ben net begonnen met het maken van cosmetica zoals cremes en lippenbalsem. Er is ontzettend veel informatie te vinden, maar waar moet je nou beginnen?

Zorg in ieder geval dat je de volgende zaken in huis hebt:

Olie

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke olie, olijfolie is prima. Uiteraard is er verschil tussen allerlei soorten olie, maar het is handig om te oefenen met een goedkope olie. Want het zal in het begin nog wel eens misgaan heb ik gemerkt…

Boters/ vet of was:  ( Kokos, Cacao of Shea, of bijenwas etc)

Boters en was geven wat substantie aan een creme, anders wordt het een heel glibberig geheel. Je hebt ze natuurlijk niet allemaal nodig. Kokos is vrij gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Zelf gebruik ik vaak sheabutter.

Gedemineraliseerd water

Kun je gewoon in de supermarkt krijgen. Heb je niks, geen probleem, maar kook het water wel even voor gebruik.

Een emulgator

Om het water en de olie goed te vermengen heb je een verbindingsstuk nodig dat ze aan elkaar lijmt.

Ik gebruik zelf tegomuls. Dat werkt eigenlijk altijd. E-wax kan ook, maar is wat mij betreft toch wat lastiger. (Bijenwas is geen emulgator.) Tegomuls is online te krijgen en is ook niet zo duur.

Een recept:

Eigenlijk heb je een basisrecept nodig om mee te oefenen. Vaak maken deze recepten een enorme hoeveelheid. En als je er geen conserveringsmiddel in doet is dat niet zo handig. Zodra je water gebruikt heb je eigenlijk een conserveringsmiddel nodig, anders kan je het maar een paar dagen bewaren in de koelkast. Die enorme hoeveelheid creme krijg je nooit op in een paar dagen. En het is maar de vraag hoe het uit de diepvries komt…

Een conserveringsmiddel is dus nodig voor grote hoeveelheden. Daarom maak ik zelf altijd maar een klein beetje voor een paar dagen. Je kan de hoeveelheden in een recept natuurlijk gewoon door 2 of 3 delen, dan kom je een heel eind. Of een conserveringsmiddel kopen natuurlijk.

Vitamine E is alleen geschikt voor producten zonder water. Vitamine E zorgt er voor dat de olie niet rans wordt.

Als je eenmaal een goed recept hebt, dan kan je er mee gaan experimenteren.!

Hygiene

Zorg dat alles schoon is voor je begint. Ik gebruik zelf aparte bakjes etc voor het maken van cosmetica. (Denk er ook even aan dat spul als bijenwas heel lastig schoon te maken is in je gloednieuwe mixer, been there).